Igrzyska Olimpijskie Paryż 2024 – zawodnicy

Igrzyska

Igrzyska Olimpijskie nadchodzą! Z wielką radością i dumą informujemy, że Polscy pływacy już wkrótce zmierzą się z zawodnikami z całego Świata. To wyjątkowa okazja, aby kibicować naszym reprezentantom, którzy przez lata ciężko trenowali, by osiągnąć swoje marzenia. Nasza kadra to prawdziwe gwiazdy sportu, które już nie raz udowodniły, że potrafią walczyć o najwyższe cele. Na dzień 12.06 sprawy mają się następująco:

Igrzyska Olimpijskie Paryż 2024:

kobiety:

• 50 m stylem dowolnym: Katarzyna Wasick, Kornelia Fiedkiewicz
  • 100 m stylem klasycznym: Dominika Sztandera
  • 100 m stylem grzbietowym: Adela Piskorska
  • 200 m stylem grzbietowym: Laura Bernat, Adela Piskorska

mężczyźni:

• 100 m stylem motylkowym: Jakub Majerski
  • 200 m stylem motylkowym: Krzysztof Chmielewski, Michał Chmielewski
  • 100 m stylem grzbietowym: Ksawery Masiuk
  • 200 m stylem grzbietowym: Ksawery Masiuk

sztafety:

• 4×100 m stylem dowolnym kobiet: Zuzanna Famulok, Julia Maik, Katarzyna Wasick, Kornelia Fiedkiewicz
  • 4×100 m stylem zmiennym kobiet: Adela Piskorska, Dominika Sztandera, Paulina Peda, Kornelia Fiedkiewicz
  • 4×100 m stylem dowolnym mężczyzn: Polska (relokacja kwoty niewykorzystanej przez Japonię)
  • 4×100 m stylem zmiennym mężczyzn: Ksawery Masiuk, Jan Kałusowski, Jakub Majerski, Kamil Sieradzki
  • 4×100 m stylem zmiennym mieszana: Ksawery Masiuk, Dominika Sztandera, Adrian Jaśkiewicz, Kornelia Fiedkiewicz

Niech te Igrzyska będą dla naszych pływaków niezapomnianą przygodą pełną sukcesów. Trzymajmy kciuki i pamiętajmy, że każde ich osiągnięcie to także nasza wspólna radość i duma.

Więcej informacji dotyczących Igrzysk jest tutaj. Natomiast na stronie jednego z naszych partnerów medialnych TVP Sport możecie znaleźć pełną listę zawodników wszystkich dyscyplin sportu, którzy uzyskali kwalifikację.