Trening pływacki – co zjeść po?

Trening pływacki

Jak wiemy, pływanie to jedna z najbardziej wymagających dyscyplin sportu. Trening pływacki wymaga od sportowca zaangażowania niemal każdego mięśnia i oczywiście układu oddechowego. Konieczne jest więc zwrócenie szczególnej uwagi na kwestie żywienia. Odpowiednie nawadnianie i dostarczenie składników odżywczych, są kluczowe dla regeneracji organizmu i poprawy wyników.

Trening pływacki – o co koniecznie zadbać?

Po każdym treningu pływackim ważne jest uzupełnienie zapasów glikogenu w mięśniach. Głównym źródłem energii powinny być węglowodany, o niskim indeksie glikemicznym, które zapewnią stabilne uwalnianie energii. Można wybierać spośród produktów z pełnego ziarna, takich jak chleb razowy, makaron pełnoziarnisty czy brązowy ryż. Owoce i warzywa również są ważnym elementem diety, ponieważ dostarczają między innymi antyoksydantów, które wspierają procesy regeneracji organizmu. Białko jest niezwykle istotne dla sportowców, zwłaszcza po treningu, ponieważ pomaga w odbudowie mięśni i wspiera regenerację. Można sięgać po produkty takie jak jaja, chude mięso, ryby, rośliny strączkowe czy produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu. Warto również uwzględnić nienasycone tłuszcze, które dostarczają energii i wspierają funkcje organizmu. Zdrowe źródła tłuszczów obejmują awokado, orzechy, nasiona czy oliwę z oliwek. Młody sportowiec powinien unikać tłustych, ciężkostrawnych posiłków, ponieważ mogą one opóźnić procesy regeneracyjne. Ważne jest również unikanie słodyczy i przetworzonych produktów.

Przykładowe przekąski do zjedzenia od razu po treningu

• Shake białkowy z owocami
  • Smoothie owocowo – warzywne
  • Jogurt naturalny z musli i owocami
  • Kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z chudym mięsem i avocado
  • Pełnoziarnista tortilla z kurczakiem i warzywami

Młody sportowiec po treningu pływackim powinien zadbać o odpowiednie nawodnienie, uzupełnienie zapasów glikogenu, dostarczenie białka i zdrowych tłuszczów. Dieta powinna być zrównoważona i bogata w różnorodne składniki odżywcze. Ważne jest również spożywanie posiłków w odpowiednich odstępach czasowych, aby wspomóc procesy regeneracyjne organizmu. Przestrzeganie zdrowego żywienia pozwoli młodemu sportowcowi osiągnąć lepsze wyniki, poprzez utrzymanie odpowiedniej kondycji organizmu.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat żywienia młodego sportowca zajrzyj do artykułu i weź udział w darmowym kursie!