Projekty

Bez-nazwy-1

Otylia Swim Tour to cykl jednodniowych warsztatów organizowanych na pływalniach i w salach gimnastycznych w całym kraju. W ciągu pięciu lat projekt zagościł w 23 miastach. Według autorskiego pomysłu Otylii, w każdym spotkaniu bierze udział między 120, a 300 młodych adeptów pływania w wieku od 9 do 14 lat, pływających minimum dwoma stylami pływackimi (kraul, grzbiet). Oprócz dzieci i młodzieży, w każdym projekcie biorą udział ich rodzice oraz trenerzy. Dla tej jakże ważnej grupy osób odbywają się dwa wykłady z dziedziny psychologii sportowej i dietetyki, które dostarczają odpowiednio sprofilowaną wiedzę. By odnieść sukces sportowy trzeba mieć bowiem talent i być tytanem pracy, ale trzeba też mieć pomoc ze strony rodziców, trenerów i wychowawców.

„Jestem pierwszą i jak dotąd jedyną polską mistrzynią olimpijską w pływaniu. Tym bardziej czuję wielkie zobowiązanie, by pomagać rozwijać młode talenty pływackie”

Projekt Mistrzynie w Szkołach skierowany jest tylko do młodych kobiet uczęszczających do szkoły podstawowej i liceum. To wyjątkowe wydarzenie ma na celu ich mobilizację do aktywnego uczestnictwa w lekcjach wychowania fizycznego oraz promocję aktywnego trybu życia. Poprzez propagowanie sportu i aktywności fizycznej chcemy przekazać uczennicom takie wartości, jak determinacja, konsekwencja w dążeniu do celu oraz szacunek do siebie i swojego otoczenia. Podczas tej wyjątkowej lekcji wychowania fizycznego ćwiczą i wspierają nas wspaniałe kobiety, olimpijki, mistrzynie świata, Europy i Polski w różnych dyscyplinach sportu. Projekt łączy pokolenia, pozwala poznać ikony polskiego sportu oraz odebrać niewiarygodną dawkę motywacji, aby być mistrzem życia. Pokazuje, że w sporcie liczy się pasja.

Podczas trzech edycji projektu gościliśmy w dziewięciu miastach, gdzie ćwiczyło z nami prawie trzy i pół tysiąca uczennic.

Otylia Swim Cup to cykl zawodów dla dzieci w wieku od 8 do 13 lat. Celem projektu jest popularyzacja sportu pływackiego wśród dzieci i młodzieży oraz propagowanie pływania jako dyscypliny wpływającej na wszechstronny rozwój zdolności ruchowych u najmłodszych. Zawody skupiają na pływalni dzieci i młodzież z całego kraju oraz zagranicy, dają możliwość rywalizacji i szlifowania swoich umiejętności z rówieśnikami. To również okazja dla najmłodszych pływaków do zapoznania się z atmosferą dużych zawodów pływackich. Uczestnicy mają możliwość osobistego poznania najwybitniejszej polskiej pływaczki, jedynej polskiej mistrzyni olimpijskiej w pływaniu, Otylii Jędrzejczak. Organizowane przez naszą fundację zawody dają pozytywną energię do pracy treningowej oraz gwarantują możliwość rywalizacji o fantastyczne medale i puchary.